News /  Nieuws

News /  Nieuws

Newsitems about or related to our 440th anniversary *** Nieuws over komende en afgelopen lustrumactiviteiten

Lustrumbier Carelsberg te koop in Universiteitswinkel

Het was al te proeven tijdens het lustrumfeest op 26 juni,  nu is het ook te koop in de Universiteitswinkel, ons eigen lustrumbier: 'Carelsberg', vernoemd naar onze rector-magnificus Carel Stolker.
Carelsberg is gebrouwen in samenwerking de Leidse brouwerij Pronck en verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Carelsberg komt in twee varianten
Carelsberg Tarwe (5,7%) een licht hefeweizen met natuurlijke troebelheid. Tarwemout geeft het bier een moutig en lichtzuur karakter. De Hallertau hopbloemen zorgen voor een gebalanceerde bitterheid en droge afdronk.

Carelsberg IPA (6,3%) Een fruitig aroma van mango, ananas en grapefruit. Door het koudhoppen met onder andere amarillo hop krijgt dit bier zijn unieke aroma. De afdronk is strak-droog met een hoge bitterheid.

Geschenkverpakking en prijzen
Carelsberg is te koop per fles (Euro 2,00 voor zowel Tarwe als IPA) en in een unieke geschenkverpakking (Euro 15,00). In de geschenkverpakking zitten 2 flessen Carelsberg Tarwe, 2 flessen Carelsberg IPA en een speciaal glas.
De opbrengst van Carelsberg komt ten goede van het lustrumproject 'Kans voor Studenten' (www.steunleiden.nl)

Verkooppunt
Carelberg is exclusief te koop bij de Universiteitswinkel, Kaiserstraat 25 in Leiden.
Als je meer dan 24 flesjes per soort kopen of meerdere geschenkverpakkingen wilt kopen, mail dan je bestelling naar het lustrumbureau: lustrum2015@leidenuniv.nl. Het bier wordt dan voor je gereserveerd.

26 juni: rector Carel Stolker is zichtbaar blij met het lustrumbier 26 juni: rector Carel Stolker is zichtbaar blij met het lustrumbier

________

Officiële aftermovie University Sports Challenge onthuld!

________

Een liefdesverklaring aan de universiteit

Historicus Willem Otterspeer schreef vanwege het 440-jarig bestaan een bondige geschiedenis over de universiteit. Het boekje 'Edele, wijze, lieve, bijzondere' werd op 9 februari 2015 onthuld tijdens de extra feestelijke lustrum editie van de Dies Natalis.

"Edele wijse discrete lieve besundere", zo luidde de aanvang van de brief die Willem van Oranje op 28 december 1574 vanuit Middelburg aan de Staten van Holland en Zeeland schreef. Hij deed er het voorstel in om een universiteit op te richten. Het zou het eerste archiefstuk worden van de Leidse universiteit. Aan die brief ontleende Willem Otterspeer de titel voor deze beknopte geschiedenis. Het is het verhaal van vier eeuwen, waarin de universiteit van Leiden de lotgevallen van Nederland deelde en representatief was voor de belangrijkste ontwikkelingen in de wetenschap. Het is tegelijk ook een beetje een liefdesverklaring aan een van de mooiste instellingen op aarde.

Het boekje is voor Euro 15 te koop bij diverse boekhandels in Leiden en via de site van Leiden University Press.

Een interview met Willem Otterspeer over het boekje is te vinden op de website van de universiteit.

________

Studenten over vrijheid.

Op 5 mei vierde Nederland 70 jaar vrijheid.

Wat betekent vrijheid voor (aanstaande) studenten van de Universiteit Leiden? Bekijk hun reacties hieronder

________

Celebrating Curiosity: Four Centuries of Leiden University

In celebration of the 440th anniversary of Leiden University we cordially invite you to the exhibition Celebrating Curiosity: Four Centuries of Leiden University. The exhibition introduces four centuries of scientific discoveries, exceptional scholars and student life in Leiden. The students of the Museum Studies course “Museum Matters” by Dr. Nana Leigh in collaboration with historian Prof. dr. Willem Otterspeer curated the exhibition. All objects stem from the rich collections of Leiden University, visualizing the national and international influence of the university. The exhibition is inspired by the publication Edele wijze lieve bijzondere (2015) by Prof. dr. Willem Otterspeer. In accordance with the historical occasion, the exhibition takes place in the Old University Library (Rapenburg 70)  and will be open from the 18 May 2015 until 19 June 2015.

Address and Opening hours:

18 May until 19 June
Monday to Friday, 8:00 - 18:00 h

Oude UB, Rapenburg 70, Leiden

Facebook event

________

'Wetenschappers en kunstenaars hebben tijd nodig om te rijpen'

De start van de lustrum Studium Generale-reeks Tussen Kunst en Wetenschap op 14 april is veelbelovend. Kunstenaar Ramsey Nasr en geneticus Hans Clevers vonden elkaar: ’Er is tijd en creativiteit nodig om ontdekkingen te doen.’
In een huiskamersetting in het Haagse Paard van Troje spraken Ramsey Nasr (auteur, acteur, regisseur) en Hans Clevers (arts, geneticus, KNAW-president) met enorme bevlogenheid over hun domein. Vooral over de druk van bezuinigingsmaatregelen en de politieke wens om maatschappelijk relevant bezig te zijn.

Nasr spreekt over de angst van mensen om zich open te stellen voor nieuwe ervaringen en andere meningen. ‘Kunst kan je een andere kijk op de wereld geven. Kunst hoeft niet altijd mooi te zijn of prettig om naar te kijken, maar kan natuurlijk ook wrevel opwekken of shockeren.’

Lees de rest artikel hier.

Ramsey Nasr (links) in gesprek met Hans Clevers. Andrea van Pol leidt de discussie. Foto: Gordon Meuleman Ramsey Nasr (links) in gesprek met Hans Clevers. Andrea van Pol leidt de discussie. Foto: Gordon Meuleman

________

Programma sportdag en Lustrumfeest onthuld!

De Universiteit Leiden viert in 2015 het 440-jarig bestaan. Tijdens het lustrumjaar staan op 25 en 26 juni twee grootse evenementen voor studenten en medewerkers op de planning: de University Sports Challenge en het lustrumfeest. Op 9 april onthulde de organisatie het programma.